Zorgeloos boeken & kosteloos annuleren — Dereisbelofte van Tourlane!
Op een safari in Botswana ontdekt u ook nijlpaarden

Rondreizen in Botswana

Van de Okavango Delta tot de Kalahari...

  1. Bestemmingen
  2. Afrika
  3. Botswana

Wat een reis naar Botswana uniek maakt?

Schijnbaar eindeloze uitgestrektheden, de wilde schoonheid van bijna ongerepte natuur en een indrukwekkende overvloed aan dieren - welkom in Botswana! Het niet aan zee grenzende land, waarvan de naam is afgeleid van het Tswana-volk, ligt genesteld tussen Zuid-Afrika, Zimbabwe, Zambia en Namibië in Zuidwest-Afrika. Tijdens uw Botswana Safari kunt u zich verheugen op prachtige landschappen zoals de Kalahari-woestijn, de Okavango-delta en de grootste aaneengesloten zoutpannen ter wereld, waar talloze wilde dieren leven. Botswana wordt beschouwd als Afrika's safariparadijs bij uitstek, zowel over land als over zee. Word een ontdekkingsreiziger en laat u betoveren!

Ontdek deze bestemmingen in Botswana

Botswana staat ook bekend als "het laatste paradijs van Afrika" vanwege de ongerepte natuur. Beleef de landschappelijke diversiteit en de culturele hoogtepunten. Volg de aanbevelingen van onze reisdeskundigen voor plaatsen in Botswana die u zeker moet bezoeken.

Lokale evenementen om niet te missen

    • Vlag van Botswana - op de nationale feestdag

    Nationale feestdag Botswana

    Op de nationale feestdag, 30 september, heeft Botswana sinds 1966 zijn onafhankelijkheid van het Verenigd Koninkrijk gevierd. Aangezien het land geen kolonie meer is, is de president van de Republiek het hoofd van de regering. Op de jaarlijkse presidentsdag, die in juli wordt gevierd, spreekt de bevolking van Botswana haar respect uit voor dit belangrijke ambt. Op 1 juli van elk jaar wordt de dag van Sir Seretse Khama zelfs gevierd als een andere presidentiële dag, gewijd aan het eerste democratisch gekozen staatshoofd ooit. Op deze drie vakanties kunt u zich verheugen op een uitbundige sfeer met traditionele dansen en muziek in het hele land.

Wat zijn de beste plaatsen voor een Botswana-safari?

Talloze safari mogelijkheden wachten op u in de verschillende nationale parken van het land, waar u de diversiteit aan landschappen en spectaculaire wilde dieren kunt ervaren. Naast de Big Five, bestaande uit olifanten, neushoorns, buffels, leeuwen en luipaarden, kunt u zich ook verheugen op diverse soorten antilopen, giraffen, reptielen en vogels.

Wandelende Safari

Veel kampen - vooral in de Okavango Delta - bieden ook bush walks aan, die zeer indrukwekkend zijn, vooral in het droge seizoen, en die het mogelijk maken om zeer goed wilde dieren te voet te bekijken. U wordt begeleid door rangers die zeer goed getraind zijn en weten wanneer u afstand moet houden en wanneer u dichter bij bepaalde dieren moet komen. Wist u dat het dragen van wapens in de nationale parken in Botswana verboden is (zelfs alleen ter bescherming)? De zintuigen van de rangers zijn daarom speciaal getraind en alert.

Riviersafari

Het Chobe-rivierfront is vooral bekend vanwege de hoogste concentratie aan wilde dieren in Botswana. Vooral in het droge seizoen staan de dieren hier dicht bij elkaar. Op de Chobe rivier kunt u tal van riviersafari's maken. Ook in Momeni Game Reserve zijn gamedrives per boot een bijzonder goede manier om het prachtige landschap te verkennen.

Fly-in safari

Een fly-in safari is in Botswana zeker een van de meest luxueuze safari mogelijkheden. Met het bushvliegtuig vliegt u van kamp naar kamp - vandaar de term "fly-in". Tijdens de vluchten kunt u in vogelvlucht olifanten, buffels of nijlpaarden zien. Een vlucht over de Okavango-delta is bijzonder indrukwekkend, want vanuit het vliegtuig heeft u een uitstekend zicht op het vertakte kanaalsysteem en de overvloed aan water in de regio.

Hete luchtballonsafari

Een vlucht in een heteluchtballon is ook een heel bijzondere ervaring. Leer bijvoorbeeld de Okavango Delta met zijn vertakte rivieren, lagunes, eilanden en waterpunten vanuit een nieuw perspectief kennen en geniet van de absolute stilte. Minder

Waarheen in Botswana?

Chobe Nationaal Park

Kort na de onafhankelijkheid van Botswana werd Chobe National Park in 1967 opgericht als het eerste nationale park van het land. Sinds 1975 hebben er geen mensen meer in het park gewoond, dat nu meer dan 100 vierkante meter groot is. Chobe is de thuisbasis van vele kuddes olifanten. Maar ook leeuwen, hyena's, cheeta's, luipaarden en hazewindhonden noemen het park hun thuis. Tijdens uw game drives en wandelingen kunt u ook zebra's, giraffen, nijlpaarden en wrattenzwijnen observeren met een beetje geluk. De Chobe rivier, waaraan het park zijn naam ontleent, slingert zich door het hele park en nodigt uit tot het maken van spannende boottochten. Beste tijd om te bezoeken: droogseizoen van april tot oktober

Okavango Delta

De Okavango Delta wacht op u in het noorden van Botswana met een onvergelijkbare natuurlijke schoonheid. Het is niet voor niets dat het sinds 2014 een UNESCO-werelderfgoedplaats is. Geografisch gezien behoort het tot het Kalahari-bekken en wordt daarom ook wel het juweel van de Kalahari genoemd. In het levensgevaarlijke labyrint van rivieren, meren en lagunes leven de Big Five, d.w.z. leeuw, neushoorn, buffel, luipaard en olifant, maar ook allerlei soorten antilopen, reptielen en zo'n 400 vogelsoorten. Verken het gebied met een traditionele dugout kano, een mokoro, of ga op game drives met onze ervaren gidsen. Een heel bijzondere ervaring wacht op u als u de omgeving vanuit vogelperspectief leert kennen tijdens een rondvlucht in een klein vliegtuig of een heteluchtballon. Beste tijd om te bezoeken: droogseizoen van april tot oktober

Tsodilo Hills

Vlakbij de Okavango Delta ligt ook de Tsodilo Hills range van heuvels. Dit UNESCO-werelderfgoed wordt ook wel het Louvre van de Woestijn genoemd, want meer dan 4500 rotsschilderingen sieren de heuvels, die door de lokale bevolking als heilig worden beschouwd. Verschillende cirkelvormige paden leiden door de 10 vierkante kilometer van het gebied en nodigen u uit om te gaan wandelen. Beste tijd om te reizen: droogseizoen van april tot oktober

Moremi wildreservaat

Het oudste natuurreservaat van Botswana, het Moremi wildreservaat, ligt in het hart van de Okavango-delta en beslaat ongeveer een derde van het gebied. In de 19e eeuw heeft een plaag de wildpopulatie gedecimeerd en zodra de wilde dieren zich hadden hersteld, leidde ongecontroleerde stroperij tot een verdere afname. De weduwe van stamhoofd Moremi III verklaarde de eerste delen van deze regio tot natuurreservaat. Vandaag kunt u zich hier weer verheugen op allerlei Afrikaanse wilde dieren. Beste tijd om te reizen: droge maanden van april tot oktober - van juni tot augustus zijn unieke dierwaarnemingen gegarandeerd!

Makgadikgadi-pannen

In het noorden van Botswana wacht u nog een fascinerend natuurschoon: de Makgadikgadi Pans. Op een oppervlakte van meer dan 12.000 vierkante kilometer strekken zich hier meerdere zoutpannen uit, die ontstaan zijn door het opdrogen van een van de grootste binnenmeren van Afrika. Op sommige plaatsen langs de kust kunt u nog steeds de overblijfselen van vroegere nederzettingen ontdekken. De randen zijn bedekt met gras, maar er groeien geen planten in de pannen. Ook al is het landschap hier erg kaal, tijdens het regenseizoen kunnen hier kuddes gnoes en zebra's worden waargenomen die op weg zijn naar de regio ten oosten van de Boteti rivier. Beste tijd om te bezoeken: droge maanden van april tot oktober

Kalahari

Het Centraal Kalahari Natuurreservaat is niet alleen het grootste en meest afgelegen reservaat in Zuidelijk Afrika, maar ook het op één na grootste ter wereld. Ongeveer 30 jaar lang was het reservaat niet toegankelijk voor reizigers, wat een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de ontwikkeling van dit fascinerende landschap. Sindsdien is de Kalahari-woestijn een van de hoogtepunten van een reis naar Botswana. Aan het begin van het regenseizoen bloeit de halfwoestijn en trekt het kuddes zebra's, gnoes en oryx-antilopen aan. De beroemde zwartmanskleurige Kalahari leeuwen zijn hier ook te vinden. Maar ook kuddes springbokken en gemsbokken, giraffen, luipaarden en wilde honden zijn hier te vinden. Beste tijd om te reizen: regenseizoen van november tot maart Minder

Praktische informatie voor de reis

Een reis door Botswana kan het hele jaar door worden aanbevolen. De temperaturen dalen het hele jaar door niet onder de 20 graden.

In de wintermaanden van mei tot november kunt u droge zonneschijn verwachten bij 20 tot 25 graden. s Nachts kan het knapperig en koud worden met temperaturen rond het vriespunt.

Van september tot november wordt het in Botswana bijzonder warm en neemt de vegetatie sterk af. Dit is het ideale weer voor een safaritocht, aangezien u nu veel dieren van dichtbij kunt zien.

Met de zomermaanden vanaf december begint het regenseizoen en de vegetatieperiode, waarin het landschap volledig verandert tot maart. De zomer in Botswana wordt gekenmerkt door hevige buien en frequente onweersbuien, terwijl de temperaturen oplopen tot 30 à 35 graden. Veel plaatsen zijn in het regenseizoen nog per boot te bereiken. Echter, totdat de Okavango Delta zijn hoogtepunt bereikt, duurt het soms zelfs tot juli, omdat het wordt gevuld door de Okavango, die zijn bron in Angola heeft en pas daarna de verhoogde waterstand naar de delta voert.

Drink alleen gebotteld water. Drink geen leidingwater. Groenten/vruchten moeten altijd worden gewassen, geschild of gekookt voordat ze worden gegeten.

In het noorden van het land is er van november tot mei een groot risico op malaria. Van juni tot oktober is het risico lager, in de zuidelijke delen van het land ook van november tot mei. Overwegingen met betrekking tot de medicatie tegen malaria en de bijwerkingen of incompatibiliteit met andere medicijnen moeten voor de reis met uw arts worden besproken.

Als u Botswana binnenkomt vanuit een land dat door de WHO is uitgeroepen tot gebied waar gele koorts heerst, moet u een vaccinatiekaart tegen gele koorts overleggen.

Gezien de afgelegen ligging van Botswana moet u overwegen om uw eigen eerste hulpdoos mee te nemen. U kunt uw reisapotheek na aankomst ook aanvullen door een bezoek te brengen aan een apotheek. De EHBO-doos bevat verbanden, een pincet, een schaar en wattenstaafjes. Ook antibacteriële crème, ibuprofen, antihistaminica, antidiarree middelen, orale rehydratiezouten en aloë na de zon. Plus eventuele medicatie voor aandoeningen waarvoor u bijzonder gevoelig bent, zoals reisziekte.

Bezoek ook deze bestemmingen in Afrika

Profielfoto van Marlene Gube, Tourlane reisexpert voor Afrika reizen.

Uw reisexpert voor Afrika

Kosteloos en vrijblijvend reisadvies