Zorgeloos boeken & kosteloos annuleren — Dereisbelofte van Tourlane!
Boomworteltempel Ta Prohm bij Siem Reap Cambodja

Siem Reap reizen

De mooiste bezienswaardigheden, bijzondere reisroutes en lokale tips van reisexperts.

  1. Bestemmingen
  2. Azië
  3. Cambodja
  4. Siem Reap

  Wat te doen tijdens uw verblijf in Siem Reap?

  De charmante stad Siem Reap in het hart van Cambodja heeft zijn magische aantrekkingskracht te danken aan het historische Khmer-rijk, dat het grootste tempelcomplex ter wereld in de directe omgeving bouwde. Siem Reap is het perfecte uitgangspunt om deze unieke en adembenemende gebouwen te leren kennen. Na de fascinerende indrukken van een sightseeing tour biedt de levendige stad een ontspannen contrast. In een straatbeeld dat grotendeels is gevormd door de Franse koloniale tijd aan het begin van de 19e eeuw, wachten u kleurrijke avondmarkten, een verscheidenheid aan originele restaurants en een veelzijdig nachtleven. Om in de stemming te komen voor de Khmer-geschiedenis is een bezoek aan het Angkor National Museum de moeite waard en biedt het Cambodjaanse Culturele Dorp interessante inzichten in de Cambodjaanse cultuur en geschiedenis.

  Welke bezienswaardigheden zijn er te ontdekken in Siem Reap?

  1. Angkor Wat

  Angkor Wat wordt beschouwd als het grootste heilige gebouw ter wereld en beslaat een oppervlakte van bijna 1.700 vierkante meter. Vanwege de historische betekenis van het tempelcomplex is het erkend als UNESCO-werelderfgoed. Angkor Wat werd in het begin van de 11e eeuw gebouwd als een Hindoeïstische gebedsplaats en werd ongeveer 200 jaar later een boeddhistische tempel. Het binnengebied van het complex wordt omsloten door een gracht tot 190 meter breed. Daarbinnen rijst de massieve tempel met zijn vijf torens op. De hoofdtoren in het midden is 65 meter hoog. Naast de enorme omvang zijn de artistieke reliëfs waarmee de grote zandsteenblokken zijn gedecoreerd inspirerend. Bijzonder bekend zijn de fijnzinnige voorstellingen van de Apsara-danser. U krijgt een prachtige indruk van Angkor Wat als het donker is, wanneer de tempel goed verlicht is.

  2. Angkor Thom

  In Angkor Thom vindt u geen enkele tempel zoals in Angkor Wat, maar de imposante overblijfselen van een vroege metropool. De hoofdstad van het Khmer-rijk werd aan het begin van de 13e eeuw gebouwd en was met meer dan een miljoen inwoners aanzienlijk groter dan de middeleeuwse steden in Europa. Van de eens zo prachtige stad Angkor Thom zijn alleen de overblijfselen van de tempels bewaard gebleven, omdat steen als bouwmateriaal was gereserveerd voor religieuze gebouwen in de Khmer-dynastie. De wereldlijke gebouwen zijn gemaakt van hout en zijn in de afgelopen 600 jaar afgebrokkeld. Het voormalige stadsgebied beslaat een vierkant oppervlak van vier bij vier kilometer en is omgeven door een stadsmuur. De fascinerende sfeer van Angkor Thom wordt vooral duidelijk als u een wandeling maakt langs de stadsmuren, waarvan vele door de jungle zijn overwoekerd, weg van de belangrijkste bezienswaardigheden.

  3. Bajon

  Naast Angkor Wat is de tempel van Bayon het meest indrukwekkende heilige gebouw van de Khmer-koningen. Het domineert het centrum van de oude stad Angkor Thom. Van de oorspronkelijke 50 torens van de tempel zijn er nog 37 volledig bewaard gebleven. Alle torens tonen verschillende reliëfs van lachende gezichten tot zeven meter hoog. Ze vertegenwoordigen een Bodhisattva, een belangrijk symbool van het boeddhisme. Het hele complex is omgeven door open portieken. Ze bieden een glimp van de ingewikkelde structuur van de cirkelvormige tempel, die door de eeuwen heen is veranderd en aangevuld.

  4.Baphuon

  De Baphuon Tempel is een trappiramide van bijna 30 meter hoog, gebouwd in vijf niveaus, van waaruit u kunt genieten van een prachtig uitzicht op Angkor Thom. Via steile trappen bereikt u de afzonderlijke verdiepingen stukje bij beetje. Bijzonder bezienswaardig zijn de reliëfs op het tweede piramide niveau, die artistieke voorstellingen uit de hindoeïstische mythologie laten zien. Naast de tempel staat een enorme sculptuur van een liggende Boeddha, die later naast de ooit Hindoeïstische tempel werd opgericht. Het imposante bouwwerk heeft een uitgebreide restauratie ondergaan over een periode van 50 jaar, waardoor het een van de best bewaarde tempelconstructies in Angkor Thom is geworden.

  5 Ta Prohm

  Het tempelcomplex Ta Prohm fascineert door zijn half vervallen toestand. Het is bewust niet gerestaureerd en heeft er alleen voor gezorgd dat bezoekers het complex veilig kunnen bezoeken. Bijzonder indrukwekkend is de tropische vegetatie met enorme bomen, waarvan de wijd vertakte wortels vaak een gebouw volledig overwoekeren. Het complex bestaat uit de ruïnes van een tempel en talrijke gebouwen van een klooster, dat ooit tot 13.000 monniken herbergde. De prachtige setting van Ta Prohm diende als decor voor de film Lara Croft: Tomb Raider.

  6. Preah Khan

  Voordat Angkor Thom het hoofdkwartier van de Khmer-koningen werd, was de Preah Khan-tempelwijk de belangrijkste plaats in de regio. De grotendeels goed bewaard gebleven platte tempelgebouwen vormen een verrassend contrast met de andere heilige gebouwen in de Angkor-regio. Preah Khan was waarschijnlijk ook de zetel van een soort religieuze universiteit, waar meer dan 1000 geleerden les gaven. De talrijke muren, slotgrachten en dammen laten de Preah Khan site in delen lijken op een labyrint. Net als bij Ta Prohm zijn de massieve boomwortels die individuele gebouwen bijna begraven, verbazingwekkend. De mooiste verlichting voor souvenirfoto's wordt geleverd door de lage zon in de late namiddag.

  7. Banteay Srei

  De Hindoestaanse tempel Banteay Srei vormt een verrassend contrast met de massieve gebouwen van Angkor Wat vanwege zijn compactheid. Losjes vertaald betekent Banteay Srei ook "Fortress of Beauty" en de tempel wordt beschouwd als een bijzonder interessant gezicht rond Siem Reap vanwege het sierlijke beeldhouwwerk in steen. De muren van de gebouwen in het 1000 jaar oude tempelcomplex zijn bijna volledig versierd met reliëfs en gravures. Het metselwerk van rode zandsteen kon relatief eenvoudig worden bewerkt en liet zeer gedetailleerde voorstellingen toe. Het bouwmateriaal is relatief goed bestand tegen weersinvloeden en verklaart de relatief goede staat van conservering van de tempel Banteay Srei.

  8. Phnom Bakheng

  Phnom Bakheng is een 55 meter hoge heuvel, waarvan de top wordt ingenomen door de gelijknamige piramidetempel. De structuur is relatief vervallen en de grote aantrekkingskracht ligt in het fantastische uitzicht dat u vanaf hier kunt genieten. Vooral vanaf de 5e verdieping van de piramide is er een prachtig landschapspanorama en kunt u Angkor Wat bewonderen als vanuit een vogelperspectief. Phnom Bakheng is een zeer populaire bestemming om een spectaculaire zonsondergang te zien. In de namiddag wordt een originele pendeldienst met olifanten aangeboden aan de voet van de heuvel, wat u de wat inspannende klim bespaart. Minder

  Ontdek ook deze bestemmingen in Cambodja

  1. Uitzicht vanaf het water op het eiland Koh Rong Samloem in Cambodja

   Koh Rong Samloem

  2. De Wat Leu Pagoda in Sihanoukville Cambodja

   Sihanoukville

  3. De Wat Banan Tempel bij Battambang Cambodja

   Battambang

  4. Het Nationaal Museum van Phnom Penh Cambodja

   Phnom Penh

  5. Verlaten kerk in Preah Monivong Bokor National Park bij Kampot Cambodja

   Kampot