Zorgeloos boeken & kosteloos annuleren — Dereisbelofte van Tourlane!
Gezicht op de Pha dat Luang tempel in Vientiane Laos

Vientiane reizen

De mooiste bezienswaardigheden, bijzondere reisroutes en lokale tips van reisexperts.

  1. Bestemmingen
  2. Azië
  3. Laos
  4. Vientiane

  Wat te doen tijdens uw Vientiane reis?

  Prachtige stupas, kleurrijke tempels, Franse koloniale gebouwen en schaduwrijke parken tussendoor - in Vientiane duikt diep in de geschiedenis van Laos en in het boeddhistische verleden en heden van het land. Glinsterende gouden gevels, reusachtige boeddhabeelden en geurige marktplaatsen vragen de volle aandacht van uw zintuigen.

  Zwerf door het enorme tempelcomplex van Pha That Luang en geniet van het adembenemende panorama van de "Arc de Triomphe" van Laos. Vientiane is een ware cornucopia om de Laotiaanse kunst en het dagelijkse leven uit de eerste hand te ervaren: Welkom in de "Stad van de Maan"! Minder

  1. Vientiane Pha Dat Luang

   Pha dat Luang

   Het herkenningspunt van de stad

  2. Vientiane Patuxai

   Patuxai

   Een imposante triomfboog

  3. Vientiane Die Dam

   Die dam

   Een mystiek monument

  Welke bezienswaardigheden zijn er te ontdekken in Vientiane?

  1. Pha dat Luang

  Schitterend in goud, de Pha That Luang is een drie verdiepingen tellende stupa die het herkenningspunt van Laos is. Wandel gewoon naar het noorden vanuit het centrum van de stad - de weelderige structuur wijst u van ver de weg. Voor de stoepa, op een sokkel, staat het beeld van koning Setthathirat, die in de 16de eeuw de hoofdstad van Luang Prabang naar Vientiane verplaatste. Hij was het die de huidige vertrouwde vorm van de stupa ontwierp. Als het centrum van het Laotiaanse boeddhisme werd Pha That Luang bekleed met vier andere tempels (wat) in elke kardinale richting. Twee van hen staan nog steeds: U zult waarschijnlijk een van de beroemdste Laotiaanse boeddha's in Wat That Luang Thai tegenkomen. Hier staat een reusachtig, gouden Boeddhabeeld in een liggende positie.

  2. Wat Si Saket

  U ziet het misschien op het eerste gezicht: Wat Si Saket onderscheidt zich van de andere tempels en stupas in Vientiane. Dit komt omdat de tempel is gebouwd in de Siamese stijl - niet in de Laotiaanse stijl. Bijna alle tempelcomplexen zijn het slachtoffer geworden van de oorlog tegen Siam. Alleen Wat Si Saket werd gespaard door de Siamezen. In de oudste tempel van de stad bevindt zich tegenwoordig het museum "Si Saket", waar u talrijke artistiek bewerkte Boeddhabeelden kunt bewonderen. Opvallend is met name de zeer uitgebreid geconstrueerde Chinese trommeltoren. Het complex is een klein, op zichzelf staand paradijsje waar u kunt wandelen en vertoeven. Ondertussen zien de monniken hun dagelijkse rituelen uitvoeren op een respectvolle afstand. Een zeer rustige ervaring op uw Vientiane reis.

  3. Wat Si Muang

  Het gouden centrum van Vientiane: Wat Si Muang zou het centrum van de Laotiaanse hoofdstad moeten markeren. In werkelijkheid bevindt het zich ten oosten van het centrum. De "zuil van de stad" is een boeddhistische tempel, kleurrijk en versierd met goud, die een belangrijke rol speelt voor boeddhistische pelgrims. Ongewoon voor een Wat, is de tempel verdeeld in twee kamers: In de gevraagde, nogal karige ruimte zegent een monnik elke bezoeker op verzoek. Het achterste gedeelte herbergt een massief en mooi schrijn. Hier kunt u aanbiedingen doen zoals fruit, geld of kaarsen. Gelovigen beloven zichzelf eeuwig geluk en vervullen wensen. In het buitengebied kun u zich vergapen aan talloze gouden boeddhabeelden en andere heiligdommen. Wat Si Muang is een klein wonder in het midden van een levendige stad.

  4. Patuxai

  Patuxai is een triomfboog in Vientiane die de boulevard Xang afsluit. Het betonnen monument is een trotse 49 meter hoog: voor een klein bedrag kunt u de bovenverdieping van de Patuxai betreden en genieten van een prachtig uitzicht over de stad. De "Arc de Triomphe" is gewijd aan de gevallenen van de bevrijdingsoorlogen. De bouw ervan is nooit echt afgerond. Toch straalt de Patuxai een zekere uitstraling uit die krachtig en eerbiedwaardig lijkt. Er omheen loopt een symmetrisch park, dat vooral populair is bij de lokale bevolking. De mensen komen hier samen, ontspannen zich in de zwoele avonduren en kijken naar de kleurrijke waterpartij in het park onder begeleiding van muziek. U kunt een souvenir kopen bij een van de souvenirwinkels in de vierpoortsboog.

  5. Haw Phra Kaew

  Op een steenworp afstand van Wat Si Saket is de Haw Phra Kaew. De voormalige tempel stond ooit op het terrein van het koninklijk paleis van koning Setthathirath. Haw Phra Kaew had een enkele functie: de massieve structuur zorgde voor een geschikt onderkomen voor de wereldberoemde Jade Boeddha. Het Boeddah-standbeeld werd echter gevangen genomen tijdens een oorlog. Vandaag de dag is Haw Phra Kaew een museum, waar talrijke Boeddha figuren in alle maten, materialen en voorstellingen te zien zijn. Zittend, liggend, gemaakt van brons, steen of hout, als u meer wilt leren over het boeddhisme en de Laotiaanse kunstnijverheid, dan mag u een bezoek aan Haw Phra Kaew op uw Vientiane reis niet missen. Een van de tweeduizend jaar oude kruiken van de "Plain of Stone Jars" in Phonsavan staat op het prachtige terrein.

  6. Black Stupa

  Een zevenkoppige draak zou volgens de legende onder dit mystieke monument wonen. Hij was het die Vientiane moest beschermen tegen vijandelijke aanvallen tijdens de oorlog tegen Siam. De eens gouden stupa is het slachtoffer geworden van verwering en vegetatie. Die dam werd in 1995 gerestaureerd, maar is daarna aan herhaaldelijk verval overgeleverd. Toch is het de moeite waard om het legendarische monument te bezoeken. Hier beleeft u de geschiedenis van de Laotiaanse hoofdstad aan den lijve. U zult voelen hoe feiten en legendes deze plek een speciale betekenis geven. Niet ver van die Dam is de Talat Sao ochtendmarkt, waar u naar hartelust kunt winkelen voor specialiteiten en souvenirs.

  7. Thai-Lao-Vriendschapsbrug

  Een bijzonder hoogtepunt is een bezoek aan de eerste Thai-Lao-Vriendschapsbrug. Het is een waardevolle extraatje dat u gemakkelijk kunt integreren in een stadsbezoek. U kunt het beste een shuttlebus of een taxi gebruiken. Na een korte rit bereikt u de Vriendschapsbrug aan de benedenloop van de Mekong rivier. Het is een historische getuigenis van de vriendschappelijke band tussen Laotianen en Thais. De 1.170 meter lange betonnen brug verbindt Vientiane en Bangkok direct. Toen het in 1994 werd geopend, was het pas de tweede brug die ooit de Mekong rivier overspande. De brug is een populaire bezienswaardigheid onder reizigers - niet vanwege zijn schoonheid, maar des te meer vanwege zijn vredestichtende betekenis. Minder

  Ontdek ook deze bestemmingen in Laos

  1. Tempel Wat Ho Pha Bang in Luang Probang Laos

   Luang Prabang