Zorgeloos boeken & kosteloos annuleren — Dereisbelofte van Tourlane!
Berlijn is de beste stad voor een duurzame stedentrip.

De 50 beste steden voor duurzaam reizen

  Van Melbourne tot Medellín worden steden over de hele wereld steeds milieubewuster dankzij verbeteringen aan het duurzame overheidsbeleid. Ook de reizigers reageren hierop: Meer dan ooit tevoren kiezen zij ervoor om hun bestemming waar mogelijk met de trein te bereiken en steeds vaker mijden zij de drukke toeristische trekpleisters. Het duurzame vervoer verandert bovendien ook de manier waarop mensen zich verplaatsen. 

  Als reisorganisatie die zich inzet voor het volledig compenseren van de CO2-uitstoot van al onze reizigers en onze eigen bedrijfsvoering, zijn we gepassioneerd door duurzaam reizen. Om reizigers te helpen bij het identificeren van steden die zich inzetten om groen te worden, hebben we honderden internationale steden geanalyseerd om zo de 50 beste steden voor duurzaam reizen in de schijnwerpers te zetten. 

  De volgende criteria werden onderzocht om de rangschikking vast te stellen: 

  • Toegankelijkheid per trein

  • Beschikbaarheid van openbaar vervoer

  • Het aantal autobezitters

  • Stedelijke leef- en groengebieden

  • De relatie tussen toeristen en de lokale bevolking

  • De lokale luchtkwaliteit

  • Gebruik van hernieuwbare energiebronnen

  • Het recyclen van afval

  Overzicht van de tien beste steden voor duurzaam reizen.

  Berlijn, de bruisende en kosmopolitische hoofdstad van Duitsland, is de beste stad voor een milieuvriendelijk uitje. Als u een multi-stop reis wilt maken, maken de Duitse steden München en Hamburg dit jaar ook de top 10. Londen is de hoogst gerangschikte Engels sprekende stad op de ranglijst, terwijl Shenzhen, de groene hoofdstad van China, de hoogst gerangschikte stad buiten Europa is.

  Tweede deel overzicht van de beste steden voor duurzaam reizen.

  De Noorse hoofdstad Oslo is de hoogst gerangschikte Scandinavische stad op de ranglijst van dit jaar. Nairobi is de hoogst gerangschikte Afrikaanse bestemming, en is een uitstekende plek om een safaritocht rond Kenia te beginnen. De groene stad Rio de Janeiro staat dit jaar op de 16e plaats, boven alle andere Zuid-Amerikaanse steden. Ondertussen, met zijn uitstekende openbaar vervoer en het lage niveau van autobezit, plaatst New York City zich op de eerste plaats in Noord-Amerika.

  Derde deel overzicht van de beste steden voor duurzaam reizen.

  Melbourne, de populaire en leefbare tweede stad van Australië, is de beste stad Down Under voor een duurzame vakantie. Als je geïnteresseerd bent in een multi-stop tour door de Baltische staten, staan Riga en Helsinki allebei in de top 25 van dit jaar. Kopenhagen, Amsterdam en Warschau zijn ook allemaal in minder dan een dag per trein bereikbaar.

  Vierde deel overzicht van de beste steden voor duurzaam reizen.

  De elegante Franse steden Parijs en Lyon zijn dit jaar allebei 35. Geniet van beide met een multi-stop reis - de steden liggen slechts twee uur van elkaar verwijderd met de hogesnelheidstrein. Madrid, de charmante en authentieke hoofdstad van Spanje, is ook vanuit Frankrijk per trein bereikbaar. In Azië maken Tokio, Bangkok, Kuala Lumpur en Denpasar allemaal de top 50, al moet je er wel tussendoor vliegen.

  Vijfde deel overzicht van de beste steden voor duurzaam reizen.

  Methodologie

  We hebben aan elk criterium een representatieve numerieke waarde tussen 1 en 10 toegekend en hebben de volgende vergelijking gebruikt om de eindscore voor elke bestemming in de rangschikking te berekenen: Score (i) = 10*(x-minimum)/(maximum/minimum).

  Toegankelijkheid met de trein: Deze score is gebaseerd op het aantal landen dat toegankelijk is via een directe treinreis. Een hogere score staat gelijk aan een hoger aantal internationale verbindingen. We hebben de internationale treindienstregelingen gebruikt om deze score te berekenen.

  Openbaar vervoer: Deze score is gebaseerd op de lengte van het belangrijkste metronetwerk en de aftakkingen van elke stad. Een hogere score komt overeen met een groter metro- en aftakkingsnetwerk. We hebben de gegevens van het openbaar vervoer gebruikt om deze score te berekenen.

  Autobezitters: Deze score is gebaseerd op het aantal auto's per 1.000 inwoners. Een hogere score komt overeen met een lager aantal auto's per 1.000 inwoners. Voor de berekening van deze score is gebruik gemaakt van een online statistiekwebsite.

  Groene ruimte: Deze score is gebaseerd op het percentage van de stad dat groen is. Een hogere score staat gelijk aan een hoger percentage groen. We hebben gebruik gemaakt van een online baseline studie van stedelijke groenvoorzieningen op basis van computervisie en diepgaande leertechnieken van satellietbeelden.

  Toeristische capaciteit: Deze score is gebaseerd op de verhouding tussen het aantal lokale inwoners en het aantal internationale bezoekers die in een bepaalde stad hebben overnacht. We hebben de door de steden verstrekte bevolkings- en bezoekersgegevens gebruikt om deze verhouding te berekenen. Een hogere score staat gelijk aan een hogere verhouding tussen buurtbewoners en bezoekers.

  Luchtvervuiling: Deze score is gebaseerd op de Global Air Quality Index. Een hogere score staat gelijk aan een betere luchtkwaliteit.

  Hernieuwbare energie: Deze score is gebaseerd op het percentage van het totale energieverbruik dat afkomstig is van hernieuwbare energie. Een hogere score staat gelijk aan een hoger percentage duurzaam energiegebruik. Merk op dat deze score ook op nationaal niveau wordt berekend, aangezien de gegevens door de overheid worden verstrekt, zodat sommige steden dezelfde score hebben (bijv. Berlijn en München).

  Recycling: Deze score is gebaseerd op het percentage gerecycled afval. Een hogere score staat gelijk aan een hoger percentage gerecycled afval. Merk op dat deze categorie ook op nationaal niveau wordt berekend, aangezien de gegevens door de overheid worden verstrekt, zodat sommige steden dezelfde score hebben.