Zorgeloos boeken & kosteloos annuleren — Dereisbelofte van Tourlane!
Man en vrouw in landschap met heteluchtballonnen over bergen

Onderzoek: Ontwikkeling reistrends na de coronacrisis 123

  Hoe hebben wereldwijde reistrends zich ontwikkeld in het licht van Covid-19? Tourlane, de online reisorganisatie voor op maat gemaakte rondreizen, heeft een enquête gehouden onder zijn gemeenschap om te kijken naar de wensen en voorkeuren van reizigers na het opheffen van alle (reis)beperkingen.

  Omdat de wereldwijde reismarkt de afgelopen maanden onherkenbaar is veranderd waren we met name geïnteresseerd waar reizigers straks naartoe willen, met wie ze willen gaan, wat voor soort reis ze willen maken en wanneer ze het liefst willen gaan.

  Wat zijn de trends onder de Nederlandse reizigers?

  • Bijna de helft (46%) van de Nederlanders wacht tot 2021 met Buitenlandse reizen.

  • Eén op de vier Nederlanders (24%) wil direct op reis zodra dit weer is toegestaan.

  • Eén op de vijf Nederlanders (19%) wil zodadelijk graag alleen op reis.

  • De meest populaire type reizen zijn natuurreizen en strandvakanties. 

  • Twee derde van de Nederlandse reizigers (67%) wil liever buiten Europa reizen zodra dit mogelijk is. 

  • Binnen Europa staat Italië op de eerste plaats als reisbestemming na de coronacrisis.

  • Buiten Europa zijn de populairste reisbestemmingen Zuid-Afrika, Nieuw-Zeeland en Canada.

  Tourlane onderzoek bardiagram

  Uit de resultaten blijkt dat een meerderheid van de Nederlandse reizigers (54%) in 2020 nog steeds op reis wil. Interessant is dat bijna één op de vier reizigers aangaf direct te willen reizen zodra de maatregelen zijn opgeheven. Daarentegen geeft 46% van de ondervraagden aan dat ze dit jaar niet meer denken te reizen.

  De meeste reizigers gaan na de corona-crisis het liefst met hun partner op reis

  Ik ga op reis en ik neem mee... Mijn partner natuurlijk! De gezamenlijke quarantaine lijkt veel koppels nog onafscheidelijker te hebben gemaakt. De meerderheid van de ondervraagden (54%) wil dan ook samen met hun partner op reis zodra alle beperkingen zijn opgeheven. Een stuk verrassender is het feit dat bijna 20% van de Nederlanders zegt dadelijk graag alleen op reis te willen gaan.

  Welk soort reis willen reizigers maken na afloop van de Corona-crisis?

  Een stedentrip? Nee, bedankt. Het is niet verwonderlijk dat mensen na vele weken van lockdown de natuur in willen gaan. In totaal gaf 31% van de ondervraagden aan wil het liefst een avontuurlijke reis te maken en 18% wil het liefst op safari. Een stedentrip is momenteel, met slechts 10% van de stemmen, het minst populair.

  Verder gaf de meerderheid van de ondervraagde Nederlandse reizigers (67%) aan graag twee tot drie weken te willen reizen. Een groep van 17% gaf aan graag voor een maand of langer weg te willen.

  Deze bestemmingen zijn het meest populair onder de reisgemeenschap van Tourlane

  Waar willen de meeste mensen na afloop van de coronacrisis naar toe? Nog maar een jaar geleden waren vakanties binnen Europa toch altijd wel het meest populair maar dit zou na afloop van de globale pandemie wellicht kunnen omkeren: De meerderheid (67%) van de reizigers uit Nederland gaf namelijk aan dat zij liever een reis buiten Europa maken. De nummer één bestemming is Zuid-Afrika, gevolgd door Nieuw-Zeeland en Canada.

  Terwijl de overgrote meerderheid buiten Europa wil reizen is het zwaar getroffen Italië de populairste Europese reisbestemming na de coronacrisis.


  Methodologie

  Om het onderzoek uit te voeren heeft Tourlane haar reizigersgemeenschap ondervraagd door middel van een vragenlijst die als nieuwsbrief en via social media kanalen werd verspreid. Het aantal reacties werd geteld in de vier hoofdtalen van Tourlane: Duits, Frans, Nederlands en Engels. Meer dan 600 Nederlandse reizigers namen deel aan het onderzoek. De antwoorden zijn tussen 29 april en 12 mei 2020 verzameld en vervolgens geëvalueerd.

  Als u vragen of verzoeken heeft, kunt u contact opnemen met press@tourlane.com.