Zorgeloos boeken & kosteloos annuleren — Dereisbelofte van Tourlane!
Vrouwelijke soloreis studie van Tourlane

Tourlane’s onderzoek naar vrouwelijke soloreizigers

De beweegredenen en barrières om alleen te reizen

  Tourlane en onderzoeksbureau YouGov hebben, in het kader van Internationale Vrouwendag, samengewerkt om meer te weten te komen over de grootste trend binnen de reisindustrie: vrouwelijke soloreizigers. Wij wilden onder meer ontdekken:

  • Hoeveel vrouwen al alleen op reis zijn geweest.

  • Wat de meest populaire gebieden zijn.

  • Wat de beweegredenen zijn om alleen op reis te gaan.

  • Wat de barrières zijn om alleen op reis te gaan.

  • Wat de verschillen zijn tussen mannen en vrouwen.

  Onderzoeksmethode

  Voor het onderzoek sprak Tourlane in totaal met meer dan 1.000 Nederlandse vrouwen in verschillende leeftijdscategorieën om hun ervaringen en meningen over soloreizen te verzamelen. Wij richten ons hierbij uitsluitend op reizen buiten Europa omdat dit over het algemeen langere en uitdagendere reizen zijn dan bijvoorbeeld een stedentrip. Verder vonden wij het belangrijk om ook de meningen en ervaringen van 1.000 mannen ten opzichte van dit onderwerp te achterhalen. Door de resultaten te vergelijken en te contrasteren, kunnen we zien of en waar de genderkloof zich voordoet. De respondenten van het onderzoek kregen de mogelijkheid om meerdere opties als antwoord te selecteren.

  Dit zijn de meest geliefde continenten onder vrouwelijke soloreizigers voor een reis.

  In totaal zou 68% van de vrouwen (nog) een soloreis naar een continent buiten Europa willen maken. Australië en Noord-Amerika waren met respectievelijk 30% en 28% van de stemmen het meest populair. Een verrassend hoog aantal ondervraagde vrouwen (11%) zegt dat ze graag naar Antarctica zouden gaan. Mannen en vrouwen deelden dezelfde topbestemmingen. Een derde (33%) van de mannen zou namelijk graag alleen door Noord-Amerika willen reizen en 32% zou graag een soloreis in Australië maken.

  Continenten waar Nederlandse vrouwen het vaakst alleen op reis zijn geweest

  In totaal gaf 62% van de ondervraagde Nederlandse vrouwen aan nog nooit alleen op reis te zijn geweest (buiten Europa). De meeste soloreizen zijn gemaakt in Azië (13%) en Noord-Amerika (12%), gevolgd door Zuid-Amerika (10%).

  Overzicht met de voornaamste barrières voor vrouwen om alleen op reis te gaan

  40% van de vrouwen antwoordde dat de bezorgdheid over hun veiligheid de grootste blokkade voor hen was om alleen te reizen. Nauwlettend gevolgd was de angst om tijd alleen door te brengen, waarbij 25% van de vrouwen dit aanhaalde als de reden waarom ze niet aan een reis begonnen.

  Barrières om alleen te reizen voor mannen

  Interessant is dat mannen niet dezelfde veiligheidszorgen hadden als vrouwen over alleen reizen, slechts 27% van de mannen zei dat hun persoonlijke veiligheid een barrière was voor hen om alleen op reis te gaan. Vergelijkbaar gezien, zeiden mannen dat de kosten een van de redenen waren waarom ze niet alleen reisden; 19% van de respondenten was het eens met de stelling 'de totale kosten zijn duurder dan reizen met een andere persoon'.

  Verschillen leeftijdscategorieen vrouwen alleen reizen

  Verschillen tussen de leeftijden was een andere interessante openbaring binnen dit onderzoek. Terwijl gemiddeld 40% van de vrouwen antwoordde dat veiligheid de grootste zorg was bij het reizen alleen, nam dit af met de leeftijd. Zo maakt bijvoorbeeld 51% van de vrouwen tussen 18-24 jaar zich zorgen over de veiligheid, maar neemt dit af tot 35% voor vrouwen van 55 jaar en ouder. Er is sprake van een vergelijkbaar patroon bij alle vragen, waaruit blijkt dat vrouwen naarmate ze ouder worden, onafhankelijker worden en minder bezorgd zijn over alleen reizen.

  Beweegredenen vrouwen op alleen te reizen

  We waren eveneens geïnteresseerd in de redenen waarom vrouwen alleen op reis willen gaan. Er waren twee populaire antwoorden op deze vraag met 'de vrijheid om te doen wat ik wil' en 'om iets te doen wat ik nog niet eerder heb gedaan' . Deze antwoorden werden door respectievelijk 45% en 43% van de vrouwen gekozen. Voor 29% van de vrouwen is het terugwinnen van vertrouwen na een moeilijke gebeurtenis, zoals een verbroken relatie of het verlies van een dierbare, een reden om een soloreis te overwegen. De ondervraagde mannen deelden nagenoeg dezelfde opvattingen. De enige verschillen waren dat mannen minder vaak op vakantie gaan om over een trauma heen te komen (17%) en meer geneigd zijn om op vakantie te gaan om nieuwe mensen te ontmoeten (32%).

  Alle data, tenzij anders vermeld, zijn afkomstig van YouGov Plc.  De totale steekproefomvang was 2001 volwassenen, waaronder 1.029 vrouwen. Het veldwerk werd uitgevoerd tussen 3 en 10 februari 2020, en vond online plaats. De cijfers zijn gewogen en representatief voor alle Nederlandse volwassenen (18+).