Zorgeloos boeken & kosteloos annuleren — De reisbelofte van Tourlane!

Veilig reizen tijdens Corona - Aanbevelingen van een veiligheidsexpert

Rangschikking van de 19 veiligste corona reisbestemmingen

Status: 14 september 2020

Waar is het veilig om te reizen tijdens de huidige Corona pandemie? Dat is de vraag die elke reisliefhebber zich stelt. Welke landen zijn het veiligst, hoe moet u reizen en wat voor soort accommodatie moet u boeken?

Om de reizigers die, met ingepakte koffers en al, klaar zitten voor vertrek op weg te helpen heeft reisorganisatie Tourlane, in samenwerking met voormalig NAVO-directeur Johann Jones, een lijst met de belangrijkste criteria en tips opgesteld om hen te helpen bij het kiezen van een veilige bestemming. De volgende veiligheidsfactoren werden geanalyseerd om een rangschikking van de veiligste corona reisbestemmingen te maken:

  • 14-daagse melding van Covid-19 gevallen volgens het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC)

  • Capaciteitsscore van de Internationale Gezondheidsregeling (IHR)

  • Bevolkingsdichtheid van het land

  • Vluchtverbindingen vanuit Nederland

  • Zonuren per dag voor buitenactiviteiten

Veilige bestemmingen ondanks de Corona-crisis:

Om reizigers een overzicht te bieden van de landen die zij voor toekomstige boekingen in beschouwing kunnen nemen, zijn enkel landen die aan de bovenstaande criteria voldoen opgenomen. Verschillende reisbestemmingen hebben momenteel echter de landsgrenzen nog niet heropend of weer gesloten.

De categorieën in de tabel bevatten de oorspronkelijke waarden in de desbetreffende meeteenheid. Om de gegevens te standaardiseren is aan elke categorie een waarde van 0-10 toegekend, deze werd vervolgens getotaliseerd (zie kolom "Totaal gewogen") en vormt de basis van de rangschikking. De maximaal mogelijke score is 50.

Top vijf Corona veilige bestemmingen

#1: Thailand is een van de veiligste bestemmingen tijdens Corona. Het land scoort met een zeer laag percentage corona-incidenten, zeer goede medische zorg - met 85% ligt de capaciteitswaarde van de Internationale Gezondheidsregeling (IHR) zelfs boven het Europese gemiddelde van 75% - en een gematigde bevolkingsdichtheid. Het zonnige weer en de mogelijkheid om het groene binnenland of de stranden van de talrijke eilanden van Thailand te verkennen met een privé-gids of op eigen gelegenheid dragen ook bij aan een laag infectierisico.

#2: China staat op de tweede plaats van de veiligste reisbestemmingen, ondanks de Corona-crisis. Coronagevallen hebben zich in China op een zeer laag niveau gestabiliseerd en het Robert Koch-instituut noemt China niet langer als een risicogebied. Daarnaast scoort het land met een uitstekende medische capaciteit volgens de internationale gezondheidsvoorschriften, een directe vluchtverbinding vanuit Nederland en een relatief lage bevolkingsdichtheid.

#3: Uruguay in Zuid-Amerika staat op plaats 3 van de veiligste reislanden in tijden van Corona. Het land scoort met een zeer lage corona case report rate, een zeer goede medische capaciteit - met 84 procent is de capaciteitsscore van de internationale gezondheidsvoorschriften (IHR) zelfs hoger dan de Europese score van 75 - en een lage bevolkingsdichtheid. Het zonnige weer en de mogelijkheid om het groene binnenland of de stranden langs de Atlantische kust op eigen gelegenheid te verkennen in een huurauto dragen ook bij aan een laag infectierisico.

#4: Canada staat voor eindeloze uitgestrektheid van de natuur, bijna ondoordringbare bossen en eenzame merenlandschappen - ideaal voor een reis ver weg van toeristische hotspots. Ook de uitstekende capaciteitsscore van 99% volgens de internationale gezondheidsvoorschriften, stabiele weersomstandigheden voor tal van buitenactiviteiten en een directe vluchtverbinding vanuit Nederland maken Canada ondanks Corona tot een veilige reisbestemming. 

#5: Jordanië is de vijfde bestemming in Tourlane's ranking van veiligste bestemmingen in termen van een zeer lage coronagevallen detectiegraad, zeer stabiele weersomstandigheden voor buitenactiviteiten en een directe vluchtverbinding vanuit Nederland. Dit voorkomt lange verblijven op verschillende luchthavens, wachtrijen en grote groepen mensen, waardoor het risico op een coronavirusbesmetting aanzienlijk wordt verkleind.

Johann Jones: "De meeste reizigers waren al voor de Corona-pandemie veiligheidsbewust. De keuze van de bestemming was gebaseerd op factoren zoals het orkaanseizoen of het misdaadcijfer. Een mogelijke coronavirusbesmetting is nu toegevoegd aan de lijst van zorgen. Om reizigers te helpen een veilige bestemming te kiezen in tijden van corona, hebben we onze expertise gebruikt om een aantal criteria te identificeren die iedereen kan gebruiken".

Methodologie

De categorieën in de tabel bevatten de oorspronkelijke waarden in de betreffende meeteenheid. Om de gegevens te standaardiseren werd aan elke categorie een waarde van 1-10 toegekend, die werd getotaliseerd (zie kolom "Totaal gewogen") en de basis vormt voor de rangschikking. De maximaal mogelijke score is 50. Om de gegevens te schalen van 0 tot 10 (waarbij 10 de beste waarde weergeeft) is de volgende vergelijking gebruikt:

Score (i) = 10*(x-minimum)/(maximum/minimum)

14-daagse analyse nieuwe Covid-19 gevallen:

De COVID 19-analyse op basis van een 14-dagen-gevallenmeldingspercentage toont het aantal gemelde gevallen per 100.000 personen in dit land in de afgelopen 14 dagen. Hoe lager dit cijfer is, hoe minder nieuwe infecties er zijn en hoe lager de kans is dat het coronavirus daar vandaag de dag wordt opgelopen. Om in aanmerking te komen voor de rangschikking moesten de bestemmingen een waarde van 30 hebben. De waarden van de ranking zijn gebaseerd op het landenoverzicht van de COVID-19 van het ECDC.

Capaciteitsscore van de International Health Regulations (IHR):

De Core Capacity Index van de Internationale Gezondheidsregeling (IHR) is een jaarlijks verslag van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). De lidstaten verstrekken jaarlijkse rapportagegegevens die bestaan uit 24 indicatoren voor de 13 IGR-capaciteiten. Deze zijn nodig om risico's voor de volksgezondheid en acute gebeurtenissen van nationaal en internationaal belang te identificeren, te beoordelen, te rapporteren en erop te reageren. De gemiddelde capaciteit in de EU is 75%. Bij het opstellen van de ranglijst is alleen rekening gehouden met bestemmingen met een minimum van 30%.

Bevolkingsdichtheid van het land:

De bevolkingsdichtheid is een indicator die wordt gebruikt om het gemiddelde aantal inwoners per gebied voor een bepaald gebied (staat, regio, district) te bepalen waar de inwoners per km² worden gemeten. Alleen bestemmingen met een bevolkingsdichtheid van niet meer dan 650 werden in de rangschikking opgenomen. Landen met een lagere bevolkingsdichtheid hebben een lager infectierisico, hetzij omdat er meer ruimte beschikbaar is om mensen te vermijden en/of omdat er in totaal minder mensen zijn.

Vluchtverbindingen:

Alleen bestemmingen die vanuit Nederland kunnen worden bereikt via een directe vlucht (overeenkomend met een score van 10 in het klassement) of via een vlucht met slechts één tussenstop (overeenkomend met een score van 5 in het klassement) werden in aanmerking genomen. Door het vermijden van lange verblijven op vliegvelden, wachtrijen en grote drukte wordt het risico op besmetting met het coronavirus aanzienlijk verminderd.

Weersomstandigheden voor buitenactiviteiten:

Alleen landen met stabiele weersomstandigheden en een minimum aantal zonuren van 3,8 per dag werden in het klassement opgenomen. Dit vergroot de mogelijkheden voor buitenactiviteiten en het eten buitenshuis in plaats van binnenshuis, waardoor het risico op een coronavirusinfectie tot een minimum wordt beperkt.


Met Tourlane wordt iedereen een ontdekkingsreiziger. Als uw persoonlijke expert plannen wij onvergetelijke reizen die u zich uw leven lang zult herinneren. Samen vinden we het volgende grote avontuur dat perfect op uw wensen en dromen is afgestemd.

Onze reisbelofte

Onze reisbelofte

Boek met vertrouwen

Maak gebruik van ons flexibele omboekingsbeleid en annuleer met geld-terug-garantie.

Meer informatie