Zorgeloos boeken & kosteloos annuleren — Dereisbelofte van Tourlane!
Overstekende groep zebra's door de Serengeti in Tanzania

Een overzicht van de veiligste Corona-reisbestemmingen

Aanbevelingen en reistips van een veiligheidsexpert

  Zorgeloos boeken

  Laatst bijgewerkt op: 10 september 2021

  Waar is het veilig om te reizen tijdens de huidige Corona pandemie? Dat is de vraag die elke reisliefhebber zich stelt. Welke landen zijn het veiligst, hoe moet u reizen en wat voor soort accommodatie moet u boeken?

  Om de reizigers die, met ingepakte koffers en al, klaar zitten voor vertrek op weg te helpen heeft reisorganisatie Tourlane, in samenwerking met voormalig NAVO-directeur Johann Jones, een lijst met de belangrijkste criteria en tips opgesteld om hen te helpen bij het kiezen van een veilige bestemming. De volgende veiligheidsfactoren werden geanalyseerd om een rangschikking van de veiligste corona reisbestemmingen te maken:

  • 14-daagse melding van Covid-19 gevallen volgens het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC)

  • Capaciteitsscore van de Internationale Gezondheidsregeling (IHR)

  • Bevolkingsdichtheid van het land

  • Vluchtverbindingen vanuit Nederland

  • Zonuren per dag voor buitenactiviteiten

  Veilige bestemmingen ondanks de Corona-crisis:

  Om reizigers een overzicht te bieden van de landen die zij voor toekomstige boekingen in beschouwing kunnen nemen, zijn enkel landen die aan de bovenstaande criteria voldoen opgenomen. Verschillende reisbestemmingen hebben momenteel echter de landsgrenzen nog niet heropend of weer gesloten.

  De drie veiligste bestemmingen ondanks Corona

  #1: China is de veiligste reisbestemming ondanks de Corona-crisis. Het aantal coronagevallen in China is nu nagenoeg nul en het RIVM beschouwt China niet langer als een risicogebied. Bovendien beschikt het land over een uitstekende medische verzorging die voldoet aan de internationale gezondheidsvoorschriften, een vaccinatiegraad van 63%, een directe vliegverbinding met Nederland en een relatief lage bevolkingsdichtheid.

  Alte chinesische Architektur in Pekings Verbotener Stadt, China

  #2: Oman is de op één na veiligste reisbestemming. Bovendien onderscheidt dit veelzijdige land zich door zijn ongelooflijke verscheidenheid aan landschappen. Rotsachtige plateaus, zandwoestijnen, prachtige stranden en paradijselijke oases. Met zijn zeer goede RSI-score en lage bevolkingsdichtheid is deze reisbestemming om het Midden-Oosten te ontdekken.

  Moskee in Oman bij zonsondergang

  # 3: Nieuw-Zeeland complementeert de top drie van veilige bestemmingen. Het land, dat al vroeg strenge maatregelen nam om de verspreiding van het virus in te dammen, heeft nu 28% van de bevolking gevaccineerd, maar heeft de afgelopen 14 dagen minder dan 15 nieuwe gevallen van Covid-19 gezien. Door de lage bevolkingsdichtheid is het een favoriete bestemming voor reizigers die graag afgezonderd, op eigen houtje, rondreizen.

  Turquoise Lake Tekapo onder een blauwe zomerhemel.

  Methodologie

  De categorieën in de tabel bevatten de oorspronkelijke waarden in de betreffende meeteenheid. Om de gegevens te standaardiseren werd aan elke categorie een waarde van 1-10 toegekend, die werd getotaliseerd (zie kolom "Totaal gewogen") en de basis vormt voor de rangschikking. De maximaal mogelijke score is 50. Om de gegevens te schalen van 0 tot 10 (waarbij 10 de beste waarde weergeeft) is de volgende vergelijking gebruikt:

  Score (i) = 10*(x-minimum)/(maximum/minimum)

  Exacte samenstelling van elke categorie