Zorgeloos boeken & kosteloos annuleren — De reisbelofte van Tourlane!
Overstekende groep zebra's door de Serengeti in Tanzania

Veilig reizen tijdens Corona - Aanbevelingen van een veiligheidsexpert

Rangschikking van de 19 veiligste corona reisbestemmingen

Update: 11 januari 2021

Waar is het veilig om te reizen tijdens de huidige Corona pandemie? Dat is de vraag die elke reisliefhebber zich stelt. Welke landen zijn het veiligst, hoe moet u reizen en wat voor soort accommodatie moet u boeken?

Om de reizigers die, met ingepakte koffers en al, klaar zitten voor vertrek op weg te helpen heeft reisorganisatie Tourlane, in samenwerking met voormalig NAVO-directeur Johann Jones, een lijst met de belangrijkste criteria en tips opgesteld om hen te helpen bij het kiezen van een veilige bestemming. De volgende veiligheidsfactoren werden geanalyseerd om een rangschikking van de veiligste corona reisbestemmingen te maken:

  • 14-daagse melding van Covid-19 gevallen volgens het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC)

  • Capaciteitsscore van de Internationale Gezondheidsregeling (IHR)

  • Bevolkingsdichtheid van het land

  • Vluchtverbindingen vanuit Nederland

  • Zonuren per dag voor buitenactiviteiten

Om reizigers een overzicht te bieden van de landen die zij voor toekomstige boekingen in beschouwing kunnen nemen, zijn enkel landen die aan de bovenstaande criteria voldoen opgenomen. Verschillende reisbestemmingen hebben momenteel echter de landsgrenzen nog niet heropend of weer gesloten.

De categorieën in de tabel bevatten de oorspronkelijke waarden in de desbetreffende meeteenheid. Om de gegevens te standaardiseren is aan elke categorie een waarde van 0-10 toegekend, deze werd vervolgens getotaliseerd (zie kolom "Totaal gewogen") en vormt de basis van de rangschikking. De maximaal mogelijke score is 50.

#1: Egypte is momenteel de veiligste bestemming ondanks de Corona-crisis. Het land van de farao's wordt gekenmerkt door een bijzonder laag percentage gevallen van Corona, een lage bevolkingsdichtheid en zeer stabiele weersomstandigheden voor talrijke buitenactiviteiten. De woestijnstaat, die het noordoosten van Afrika met het Midden-Oosten verbindt, is ook gemakkelijk te bereiken met een rechtstreekse vlucht vanuit Nederland.

#2: Australië is uitgeroepen tot de 2e veiligste reisbestemming, ondanks Corona. Het land "Down Under" scoort hoog dankzij een enorm lage Corona case reporting rate, een goed ontwikkelde gezondheidsinfrastructuur, zeer stabiele weersomstandigheden met gemiddeld acht uur zon per dag en veel ruimte voor uitgebreide ontdekkingsreizen en roadtrips, waarbij grote menigten kunnen worden vermeden en het risico op infecties tot een minimum kan worden beperkt.

#3: China staat op de 3e plaats van de veiligste reisbestemming. De Corona-cases in China hebben zich gestabiliseerd op een zeer laag niveau, zelfs het RIVM noemt China niet langer als een risicogebied. Daarnaast scoort het land met een uitstekende medische capaciteit volgens de internationale gezondheidsvoorschriften, een directe vluchtverbinding vanuit Nederland en een relatief lage bevolkingsdichtheid.

Johann Jones: "De meeste reizigers waren al voor de Corona-pandemie veiligheidsbewust. De keuze van de bestemming was gebaseerd op factoren zoals het orkaanseizoen of het misdaadcijfer. Een mogelijke coronavirusbesmetting is nu toegevoegd aan de lijst van zorgen. Om reizigers te helpen een veilige bestemming te kiezen in tijden van corona, hebben we onze expertise gebruikt om een aantal criteria te identificeren die iedereen kan gebruiken".

De categorieën in de tabel bevatten de oorspronkelijke waarden in de betreffende meeteenheid. Om de gegevens te standaardiseren werd aan elke categorie een waarde van 1-10 toegekend, die werd getotaliseerd (zie kolom "Totaal gewogen") en de basis vormt voor de rangschikking. De maximaal mogelijke score is 50. Om de gegevens te schalen van 0 tot 10 (waarbij 10 de beste waarde weergeeft) is de volgende vergelijking gebruikt:

Score (i) = 10*(x-minimum)/(maximum/minimum)

14-daagse analyse nieuwe Covid-19 gevallen:

De COVID 19-analyse op basis van een 14-dagen-gevallenmeldingspercentage toont het aantal gemelde gevallen per 100.000 personen in dit land in de afgelopen 14 dagen. Hoe lager dit cijfer is, hoe minder nieuwe infecties er zijn en hoe lager de kans is dat het coronavirus daar vandaag de dag wordt opgelopen. Om in aanmerking te komen voor de rangschikking moesten de bestemmingen een waarde van 30 hebben. De waarden van de ranking zijn gebaseerd op het landenoverzicht van de COVID-19 van het ECDC.

Capaciteitsscore van de International Health Regulations (IHR):

De Core Capacity Index van de Internationale Gezondheidsregeling (IHR) is een jaarlijks verslag van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). De lidstaten verstrekken jaarlijkse rapportagegegevens die bestaan uit 24 indicatoren voor de 13 IGR-capaciteiten. Deze zijn nodig om risico's voor de volksgezondheid en acute gebeurtenissen van nationaal en internationaal belang te identificeren, te beoordelen, te rapporteren en erop te reageren. De gemiddelde capaciteit in de EU is 75%. Bij het opstellen van de ranglijst is alleen rekening gehouden met bestemmingen met een minimum van 30%.

Bevolkingsdichtheid van het land:

De bevolkingsdichtheid is een indicator die wordt gebruikt om het gemiddelde aantal inwoners per gebied voor een bepaald gebied (staat, regio, district) te bepalen waar de inwoners per km² worden gemeten. Alleen bestemmingen met een bevolkingsdichtheid van niet meer dan 650 werden in de rangschikking opgenomen. Landen met een lagere bevolkingsdichtheid hebben een lager infectierisico, hetzij omdat er meer ruimte beschikbaar is om mensen te vermijden en/of omdat er in totaal minder mensen zijn.

Vluchtverbindingen:

Alleen bestemmingen die vanuit Nederland kunnen worden bereikt via een directe vlucht (overeenkomend met een score van 10 in het klassement) of via een vlucht met slechts één tussenstop (overeenkomend met een score van 5 in het klassement) werden in aanmerking genomen. Door het vermijden van lange verblijven op vliegvelden, wachtrijen en grote drukte wordt het risico op besmetting met het coronavirus aanzienlijk verminderd.

Weersomstandigheden voor buitenactiviteiten:

Alleen landen met stabiele weersomstandigheden en een minimum aantal zonuren van 3,8 per dag werden in het klassement opgenomen. Dit vergroot de mogelijkheden voor buitenactiviteiten en het eten buitenshuis in plaats van binnenshuis, waardoor het risico op een coronavirusinfectie tot een minimum wordt beperkt.

Tourlane maakt gebruik van cookies om uw bezoek zo aangenaam mogelijk te maken. Door de site te blijven gebruiken, gaat u akkoord met de cookies.


Met Tourlane wordt iedereen een ontdekkingsreiziger. Als uw persoonlijke expert plannen wij onvergetelijke reizen die u zich uw leven lang zult herinneren. Samen vinden we het volgende grote avontuur dat perfect op uw wensen en dromen is afgestemd.

Onze reisbelofte

Onze reisbelofte

Boek met vertrouwen

Maak gebruik van ons flexibele omboekingsbeleid en annuleer met geld-terug-garantie.

Meer informatie