Zorgeloos boeken & kosteloos annuleren — Dereisbelofte van Tourlane!
Overstekende groep zebra's door de Serengeti in Tanzania

Een overzicht van de veiligste Corona-reisbestemmingen

Aanbevelingen en reistips van een veiligheidsexpert

  Zorgeloos boeken

  Laatst bijgewerkt op: 10 september 2021

  Waar is het veilig om te reizen tijdens de huidige Corona pandemie? Dat is de vraag die elke reisliefhebber zich stelt. Welke landen zijn het veiligst, hoe moet u reizen en wat voor soort accommodatie moet u boeken?

  Om de reizigers die, met ingepakte koffers en al, klaar zitten voor vertrek op weg te helpen heeft reisorganisatie Tourlane, in samenwerking met voormalig NAVO-directeur Johann Jones, een lijst met de belangrijkste criteria en tips opgesteld om hen te helpen bij het kiezen van een veilige bestemming. De volgende veiligheidsfactoren werden geanalyseerd om een rangschikking van de veiligste corona reisbestemmingen te maken:

  • 14-daagse melding van Covid-19 gevallen volgens het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC)

  • Capaciteitsscore van de Internationale Gezondheidsregeling (IHR)

  • Bevolkingsdichtheid van het land

  • Vluchtverbindingen vanuit Nederland

  • Zonuren per dag voor buitenactiviteiten

  Veilige bestemmingen ondanks de Corona-crisis:

  Om reizigers een overzicht te bieden van de landen die zij voor toekomstige boekingen in beschouwing kunnen nemen, zijn enkel landen die aan de bovenstaande criteria voldoen opgenomen. Verschillende reisbestemmingen hebben momenteel echter de landsgrenzen nog niet heropend of weer gesloten.

  De drie veiligste bestemmingen ondanks Corona

  #1: China is de veiligste reisbestemming ondanks de Corona-crisis. Het aantal coronagevallen in China is nu nagenoeg nul en het RIVM beschouwt China niet langer als een risicogebied. Bovendien beschikt het land over een uitstekende medische verzorging die voldoet aan de internationale gezondheidsvoorschriften, een vaccinatiegraad van 63%, een directe vliegverbinding met Nederland en een relatief lage bevolkingsdichtheid.

  Alte chinesische Architektur in Pekings Verbotener Stadt, China

  #2: Oman is de op één na veiligste reisbestemming. Bovendien onderscheidt dit veelzijdige land zich door zijn ongelooflijke verscheidenheid aan landschappen. Rotsachtige plateaus, zandwoestijnen, prachtige stranden en paradijselijke oases. Met zijn zeer goede RSI-score en lage bevolkingsdichtheid is deze reisbestemming om het Midden-Oosten te ontdekken.

  Moskee in Oman bij zonsondergang

  # 3: Nieuw-Zeeland complementeert de top drie van veilige bestemmingen. Het land, dat al vroeg strenge maatregelen nam om de verspreiding van het virus in te dammen, heeft nu 28% van de bevolking gevaccineerd, maar heeft de afgelopen 14 dagen minder dan 15 nieuwe gevallen van Covid-19 gezien. Door de lage bevolkingsdichtheid is het een favoriete bestemming voor reizigers die graag afgezonderd, op eigen houtje, rondreizen.

  Turquoise Lake Tekapo onder een blauwe zomerhemel.

  Methodologie

  De categorieën in de tabel bevatten de oorspronkelijke waarden in de betreffende meeteenheid. Om de gegevens te standaardiseren werd aan elke categorie een waarde van 1-10 toegekend, die werd getotaliseerd (zie kolom "Totaal gewogen") en de basis vormt voor de rangschikking. De maximaal mogelijke score is 50. Om de gegevens te schalen van 0 tot 10 (waarbij 10 de beste waarde weergeeft) is de volgende vergelijking gebruikt:

  Score (i) = 10*(x-minimum)/(maximum/minimum)

  Exacte samenstelling van elke categorie

  De COVID 19-analyse op basis van een 14-dagen-gevallenmeldingspercentage toont het aantal gemelde gevallen per 100.000 personen in dit land in de afgelopen 14 dagen. Hoe lager dit cijfer is, hoe minder nieuwe infecties er zijn en hoe lager de kans is dat het coronavirus daar vandaag de dag wordt opgelopen. Om in aanmerking te komen voor de rangschikking moesten de bestemmingen een waarde van 30 hebben. De waarden van de ranking zijn gebaseerd op het landenoverzicht van de COVID-19 van het ECDC.

  De Core Capacity Index van de Internationale Gezondheidsregeling (IHR) is een jaarlijks verslag van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). De lidstaten verstrekken jaarlijkse rapportagegegevens die bestaan uit 24 indicatoren voor de 13 IGR-capaciteiten. Deze zijn nodig om risico's voor de volksgezondheid en acute gebeurtenissen van nationaal en internationaal belang te identificeren, te beoordelen, te rapporteren en erop te reageren. De gemiddelde capaciteit in de EU is 75%. Bij het opstellen van de ranglijst is alleen rekening gehouden met bestemmingen met een minimum van 30%.

  De bevolkingsdichtheid is een indicator die wordt gebruikt om het gemiddelde aantal inwoners per gebied voor een bepaald gebied (staat, regio, district) te bepalen waar de inwoners per km² worden gemeten. Alleen bestemmingen met een bevolkingsdichtheid van niet meer dan 650 werden in de rangschikking opgenomen. Landen met een lagere bevolkingsdichtheid hebben een lager infectierisico, hetzij omdat er meer ruimte beschikbaar is om mensen te vermijden en/of omdat er in totaal minder mensen zijn.

  Alleen bestemmingen die vanuit Nederland kunnen worden bereikt via een directe vlucht (overeenkomend met een score van 10 in het klassement) of via een vlucht met slechts één tussenstop (overeenkomend met een score van 5 in het klassement) werden in aanmerking genomen. Door het vermijden van lange verblijven op vliegvelden, wachtrijen en grote drukte wordt het risico op besmetting met het coronavirus aanzienlijk verminderd.

  Alleen landen met stabiele weersomstandigheden en een minimum aantal zonuren van 3,8 per dag werden in het klassement opgenomen. Dit vergroot de mogelijkheden voor buitenactiviteiten en het eten buitenshuis in plaats van binnenshuis, waardoor het risico op een coronavirusinfectie tot een minimum wordt beperkt.