Tijdens het struinen over de stranden, marktjes en winkelstraten in het buitenland komen we vaak veel leuke hebbedingetjes tegen. Veel vakantiegangers nemen dan ook iets mee terug voor zichzelf of voor de thuisblijvers. Echter is niet alles wat wij zien of vinden geschikt of toegestaan als souvenir. Om de lokale natuur en omgeving te beschermen zijn er wereldwijd dan ook regels opgesteld over specifieke producten die wel en niet mee terug mogen.
De reisexperts van Tourlane willen vakantiegangers graag motiveren om op een duurzame manier over souvenirs na te denken. Zij verzamelden daarom informatie over verschillende soorten producten en souvenirs die vakantiegangers wél en vooral níet mee naar huis mogen nemen. Lees je voor de reis altijd goed in en bekijk, naast de onderstaande tips, ook de website van de Nederlandse douane. Zo kom je straks bij terugkomst niet voor verrassingen te staan.
Op vakantie is er altijd veel pracht en praal te vinden dat thuis niet zou misstaan. Souvenirs die door ambachtslieden zijn gemaakt, zoals bijvoorbeeld beeldjes, lampen, maskers, schilderijen of servies, mogen gelukkig doorgaans gewoon mee naar huis. Belangrijk is wel dat zij niet geproduceerd zijn met materialen van beschermde plant- of diersoorten. Wanneer het om oudere kunst of antiek gaat, zoals eeuwenoude schilderijen, mozaieksteentjes of archeologische voorwerpen moet je je wel van te voren goed inlichten. Voor het importeren van cultuurgoederen gelden namelijk strikte regels om de lokale omgeving en geschiedenis te conserveren.
Bij souvenirs, sieraden, kledingstukken en accessoires die afkomstig zijn van dier-en plantensoorten moet je altijd erg voorzichtig zijn. Vaak zijn deze producten namelijk gemaakt van soorten die met uitsterven worden bedreigd en daarom een beschermde status kennen. Het importeren hiervan is dan ook strikt verboden. Een aantal voorbeelden zijn horlogebandjes van slangen- of krokodillenleer, voorwerpen met ivoor maar ook souvenirs waar veren van exotische vogels in verwerkt zijn zoals dromenvangers. Neem tevens ook geen souvenirs mee waar exotische planten in verwerkt zijn zoals bijvoorbeeld ‘rainsticks’, die bevatten namelijk uitgedroogde cactussen.
Vrijwel alles dat uit de zee komt, zoals schelpen, koraal en zelfs zand, heeft doorgaans een beschermde status. In de regel mag je daarom enkel onbeschermde schelpen, die gebroken of kleiner dan 3 centimeter zijn, mee terug naar huis nemen. In het geval van souvenirs die gemaakt zijn van koraal is het eigenlijk altijd beter om het gewoon te laten liggen. Het koraal is namelijk de basis van een complex ecosysteem dat jaren nodig heeft om terug te groeien. Wanneer het verzameld wordt om sieraden en andere souvenirs van te maken, kan dit langdurige effecten hebben op de vissen en andere soorten die het ondersteunt.
Bij etenswaren ligt het erg aan welk vakantieland je bezoekt. Levensmiddelen van binnen de EU mogen, zolang nog in de originele (vacuüm) verpakking, doorgaans altijd mee terug naar huis. Maar voor levensmiddelen van buiten de EU gelden strengere regels. Zo kun je niet zo maar groente, fruit of dierlijke levensmiddelen uit een ver land meenemen. Er gelden namelijk strenge regels om zo lokale besmetting te voorkomen. Producten die zijn verwerkt en verpakt mogen doorgaans wel gewoon mee terug. Dus het lokale snoepgoed en andere zoetigheid kun je met een gerust hart mee terug nemen van vakantie.
Wanneer je in het buitenland kledingstukken van merken voor een buitengewoon lage prijs tegenkomt dan is het meestal te mooi om waar te zijn. Het meenemen van één nagemaakt artikel zal je geen enorme boete opleveren maar neem nooit meerdere artikelen mee. Op het importeren van namaakgoederen staat namelijk een flinke boete. Daarnaast is het toch ook veel leuker om iets mee te nemen dat door lokale ambachtslui is geproduceerd? Zo ondersteun je direct de plaatselijke bevolking en kom je thuis met iets wat echt authentiek is.
Mocht je nog verdere specifieke vragen hebben over welke souvenirs wel niet mee terug mogen als souvenir, dan kun je kijken op de website van de rijksoverheid. Je kunt ook telefonisch vragen stellen via het telefoonnummer 1400. Dit kan op werkdagen tussen 08.00 en 20.00 uur. Vanuit het buitenland kun je ook bellen naar: +31 70 2140214.
Omboekingsbeleid
Boek met vertrouwen
Maak gebruik van ons flexibele omboekingsbeleid en annuleer kosteloos met geld-terug-garantie.